Schoolverlaters

Overstap po-vo op De Bonte Vlinder

In groep 8 krijgen de leerlingen een schooladvies voor de overgang naar het voortgezet onderwijs. Dat is een belangrijk moment in de schoolloopbaan van uw kind. Hieronder kunt u lezen hoe het schooladvies op De Bonte Vlinder tot stand komt.

De leerkrachten zelf en de liefde voor hun beroep!

Ik gun alle leerlingen een periode op de Bonte Vlinder.

Leerlingen voelen zich veilig

Ik voel me gehoord.

Kleine groepen

Een warm bad

Trots op kooklokaal

Schoolleider ‘levensader van de school’.

Veel aandacht voor iedereen.

Ik zie dat mijn kind met plezier naar school gaat.

Heel blij met de HB groep!

Kinderen mogen zichzelf zijn en zich op hun eigen manier ontwikkelen.

Kind staat centraal, veilige omgeving, betrokkenheid hoog.

Het draait écht om het kind. Er wordt heel actief meegedacht en gepuzzeld. Vanuit grote betrokkenheid, goede sfeer en gelijkwaardigheid.

Ik vind het mooi om te zien dat er naar elke individueel gekeken wordt waar zijn of haar krachten liggen. Er is goede communicatie met ouder en leerkracht.

De kracht zit ‘m in het team, veel aandacht voor het individuele kind en extra ondersteuning.

Bonte Vlinder kijkt wat kind en ouders nodig hebben.

Totstandkoming schooladvies

In de meeste gevallen zit uw kind al geruime tijd bij ons op school. In dat geval kennen wij uw kind goed en hebben wij al vaker met u gesproken over hoe uw kind zich ontwikkelt. Op onze school werken wij met het CITO Lib of BOOM-leerlingvolgsysteem (LVS). Behalve deze toetsen nemen wij ook andere (methode gebonden) toetsen af. De uitslagen van deze tussentijdse (CITO Lib of BOOM) toetsen worden altijd op de ouderavonden met u besproken. Ook vindt u de uitslagen bij de rapporten. Hierdoor heeft u goed zicht op het niveau van uw kind.

In groep 8 nemen we in al in november de CITO Lib of BOOM-toets af. Deze toets geeft een niveau-indicatie van uw kind op dat moment. Ook zal in de groep een intelligentieonderzoek worden afgenomen (ADIT). Dit is een digitale adaptieve toets.

Wellicht is het goed om u te realiseren, dat wij niet alleen naar de toetsen kijken hoe uw kind zich ontwikkelt. Ons schooladvies is gebaseerd op het totaalbeeld dat wij hebben van uw kind. Wij kijken ook naar zaken als bijvoorbeeld werkhouding, motivatie en concentratie.

Het schooladvies is bindend voor toelating tot het voortgezet onderwijs. Dat wil zeggen: het voortgezet onderwijs moet uw kind toelaten op het niveau van het schooladvies. Een hoger niveau mag ook. Plaatsing op een lager niveau mag alleen als ouders daarom verzoeken.

Interne organisatie rondom het schooladvies

Vanuit het team Leerlingzorg hebben de intern begeleiders van de bovenbouw en C+ groepen een voortrekkersrol. Zij bespreken samen met de leerkracht en directie alle gegevens en komen samen tot een weloverwogen schooladvies. De intern begeleiders krijgen ondersteuning vanuit team Leerlingzorg, waarbij directie verantwoordelijk is voor het hele proces. De SPPOH kan in bepaalde situaties meedenken met school en ouders.

Ondersteuning bij de oriëntatie en het aanmelden bij een school voor het voortgezet onderwijs

Tijdens het adviesgesprek in groep 8 ontvangt u het schooladvies. Met dit advies kunt u zich tijdig oriënteren op een passende vo-school. Ook ontvangt u dan een scholenlijst met alle vo-scholen. Dit zijn de vo-scholen in de BOVO-regio Haaglanden: Den Haag, Rijswijk, Leidschendam-Voorburg. De scholenlijst is bedoeld om u te helpen bij het oriënteren op vo-scholen waar uw kind naar toe zou kunnen. Tijdens het adviesgesprek zullen we met u spreken over deze lijsten en bekijken welke scholen passen bij uw kind en het niveau van uw kind. Hierna maken de ouders met hun kind een voorkeurslijst. Het advies is om bij praktijkonderwijs en vmbo minimaal 4 scholen in te vullen, bij havo minimaal 6 scholen en bij vwo minimaal 8 scholen om de kans op een plek te vergroten in de eerste aanmeldronde. Dit is echter geen plaatsingsgarantie. Deze voorkeurslijst wordt bij de eerste school van aanmelding digitaal aangeleverd (vmbo, havo, vwo) of op papier ingeleverd (praktijkonderwijs). Als een leerling onverhoopt op alle scholen van de voorkeurslijst uitgeloot is, zal de leerkracht van uw kind contact met u opnemen op de dag van de uitslag.

Onderwijskundig rapport

Alle bovengenoemde zaken worden vastgelegd in een onderwijskundig rapport (OKR). Dit onderwijskundig rapport leggen wij voor aan de scholen van het voortgezet onderwijs. De scholen van het voortgezet onderwijs besluiten op basis van het onderwijskundig rapport of zij een leerling wel of niet aannemen. Om deze reden kunnen alle ouders het onderwijskundig rapport inzien voor wij dit naar de school van het voortgezet onderwijs sturen. Als ouders en school het niet eens worden over de inhoud van het onderwijskundig rapport, kunt u altijd uw eigen visie aan het onderwijskundig rapport toevoegen.

Doorstroomtoets

De leerlingen maken in de tweede helft van groep 8 een verplichte Doorstroomtoets: Route 8. Doet uw kind het beduidend beter op de Doorstroomtoets dan verwacht, dan zullen wij het advies heroverwegen. Onze school kan besluiten het advies naar boven bij te stellen. We zullen u altijd betrekken bij onze overwegingen. Als het advies naar boven wordt bijgesteld, moet uw kind op dit niveau worden toegelaten. De vo-school mag uw kind dan dus niet weigeren, omdat er twijfel is of uw kind het niveau wel aankan. Indien uw kind de Doorstroomtoets minder goed maakt dan verwacht, dan blijft het eerder gegeven schooladvies gewoon gelden. Bijstelling naar beneden is dus niet aan de orde.

Scholenwijzer, VO-gids en BOVO website

De Haagse Scholenwijzer is de aangewezen plek voor u als ouder om de zoektocht in het vo te starten. De site biedt een compleet overzicht van alle vo-scholen in de BOVO-regio. U kunt hier scholen zoeken op postcode, niveau en andere specifieke kenmerken. Op de site is ook een overzicht van alle open dagen in de regio te vinden. Meer informatie over de BOVO procedure is te vinden op de BOVO website. Voor meer informatie kunt u ook kijken in de VO-gids. In deze editie vind je alle informatie over het schooladvies, de Doorstroomtoets en de aanmeldprocedure.

Tijdpad schooladvies groep 1 t/m 8

De ontwikkeling (leeropbrengsten en sociaal-emotioneel) van uw kind worden besproken tijdens ouderavonden naar aanleiding van vragen van uw kant of het rapport.

Groep 5

  • Juli: Leerroute en uitstroomperspectief wordt vastgesteld en besproken tijdens oudergesprek.

Groep 6

  • Juli: De voortgang in de vastgestelde leerroute en het uitstroomperspectief wordt besproken tijdens oudergesprek.

Groep 7

  • Oktober: Voorlichtingsavond en vo-markt voor ouders (welke uitstroommogelijkheden zijn er VSO/PRO/VMBO/etc.)
  • Juli: Voorlopig schooladvies wordt vastgesteld door leerkracht groep 7, intern begeleider en directie. Het voorlopig schooladvies wordt besproken tijdens oudergesprek.

Groep 8

  • September: Kennismaking ouders schoolverlaters.
  • Oktober: Voorlichtingsavond en vo-markt voor ouders over de aanmeldprocedure en overstap naar het voortgezet onderwijs.
  • Oktober: Afname ADIT
  • November: Afname CITO Lib of BOOM
  • November/December: Bezoeken voorgezet onderwijs scholen met de groep. We volgen dan een aantal lessen.
  • November/December: ouders worden uitgenodigd om een account aan te maken in het aanmeldsysteem Onderwijs Transparant. Hiermee kunnen ouders het onderwijskundig rapport inzien, hun kind aanmelden en ontvangen zij berichten over de aanmelding en toelating van hun kind.
  • Januari: Voorlopige schooladviesgesprekken met leerling en ouders.
  • Januari-Maart: Oriëntatie vo. Ouders en leerlingen bezoeken open dagen van het voortgezet onderwijs op basis van het voorlopig advies.
  • Januari 2025: ouders worden uitgenodigd om een account aan te maken in het aanmeldsysteem Onderwijs Transparant. Hiermee kunt u uw kind aanmelden en ontvangt u berichten over de aanmelding en toelating van uw kind.
  • Februari: De leerlingen maken de Doorstroomtoets.
  • Maart: Uitslag Doorstroomtoets.
  • Maart: Leerlingen en ouders ontvangen het definitieve schooladvies in geval van bijstelling.
  • Maart: Ouders melden hun kind digitaal aan op het vo. De ouders van de leerlingen met het schooladvies praktijkonderwijs doen dit persoonlijk op de praktijkschool van eerste keuze.
  • Mei: Toelatingsbericht vo.

 

 


Comments are closed.

Back to Top ↑